LVB werkboek

Mijn Persoonlijke verzorging

Een goede persoonlijke verzorging is belangrijk. Soms is het moeilijk om alles te overzien; een beetje hulp kan je daarbij helpen.

Zelfstandigheid en controle

Goed voor jezelf kunnen zorgen is belangrijk voor de zelfredzaamheid en zelfstandigheid. Als je echter een licht verstandelijke beperking (LVB) hebt, geven de praktische vaardigheden die je voor de persoonlijke verzorging nodig hebt nog wel eens problemen. Samen met de begeleider kan gewerkt worden aan meer zelfstandigheid en controle bij de persoonlijke verzorging.

Meer dan persoonlijke hygiëne

Persoonlijke hygiëne is natuurlijk het belangrijkste onderdeel van de persoonlijke verzorging. Om het bespreekbaar te maken, maakt de begeleider een gedetailleerde vragenlijst voor de cliënt, waar elk aspect van de persoonlijke hygiëne aanbod komt. Wil je tijd besparen? Met het werkboek Mijn persoonlijke verzorging kunnen cliënt en begeleider direct aan de slag.

Als er over persoonlijke verzorging wordt gepraat, mag het onderwerp kleding zeker niet vergeten worden. Ook hier weer gedetailleerd door vragen. Hoe vaak trek je schone kleren aan? Hoe vaak wissel je jouw ondergoed? Wat doe je met vuile kleren? Wie wast de kleren? Er zijn zo nog vele vragen te bedenken.

Ook de schoonmaak van de woonruimte komt aan bod. Wat maak je schoon, hoe vaak en waarom? Heb je hulp bij het schoonhouden? Wat doe je met het vuilnis? Enzovoorts. Als de cliënt alle vragen met of zonder hulp heeft beantwoord, heb je een compleet beeld en kan de balans worden opgemaakt.

Grote problemen, kleine oplossingen

Uit de aantekeningen van de cliënt kunnen problemen naar voren komen die mogelijk eenvoudig op te lossen zijn. Zo kunnen er bijvoorbeeld allerlei redenen zijn waarom iemand problemen kan hebben met regelmatig douchen:

  • Je vergeet het simpelweg.
  • Je bent bang om uit te glijden in de douche.
  • Je vindt de zeep of shampoo niet lekker ruiken.
  • Je vindt het niet hygiënisch als iemand anders eerst de douche heeft gebruikt.

De begeleider kan dus snel zien op welke punten er ondersteuning nodig is bij de persoonlijke verzorging. Bijvoorbeeld voor bovenstaande problemen kan samen met de cliënt een oplossing worden gezocht:

  • Het douchen op het dagrooster noteren, zodat het niet vergeten wordt.
  • Samen en douchemat kopen.
  • Samen een heerlijk ruikende shampoo kopen.
  • Afspraak maken wie het eerst de douche gebruikt.

Werkboek: Mijn persoonlijke verzorging

Het doel van het persoonlijk verzorgingsplan is niet dat de begeleider vertelt hoe een cliënt moet omgaan met de persoonlijke verzorging, maar dat de cliënt zelf onderzoekt hoe hij of zij met de persoonlijke verzorging omgaat en of dit wel of niet voor verbetering vatbaar is.

Uiteindelijk kan de cliënt met een beetje hulp zelf tot een plan met actiepunten komen waar eventuele verbeteringen in de dagelijkse verzorging aan te brengen zijn. Een plan wat je zelf hebt uitgedacht, voer je ook graag zelf uit. Ook goed voor het zelfvertrouwen.

Aan de hand van de stappen in dit werkboek, onderzoeken en bespreken de begeleider en cliënt samen de verzorging en hygiëne van de cliënt en op welke punten deze kunnen verbeteren.

Stap 1 wassen en poetsen

Onderzoek en bespreek hoe de cliënt zichzelf verzorgt, welke producten hij gebruikt, hoe vaak hij zich doucht en zijn haren wast en tanden poets. Kies daaruit 3 doelen en zet deze in een actieplan.

Stap 2 toiletgebruik

Praat samen over het toiletgebruik van de cliënt. Gebruikt hij papier, krijgt hij vieze handen na toiletgang? Wast hij zijn handen en weet hij waarom hij dat doet? Kies hieruit 3 doelen en zet ze in een actieplan.

Stap 3 kleding

In deze stap bespreek je samen het kledinggebruik van de cliënt. Draagt de cliënt schone kleren? Hoevaak verschoont hij zich? Wast hij zijn kleding goed? Kies hieruit doelen die de cliënt zou willen verbeteren. 

Stap 4 woonruimte

In deze stap kijk je samen naar de woonruimte van de cliënt. Houdt hij zijn kamer schoon en opgeruimd? Heeft hij hulp hierbij nodig? Wat zou de cliënt willen veranderen en hoe kan hij dat doen? Schrijf 3 doelen op.

Stap 5 verzorgingsplan

De doelen in de vorige stappen worden nu uitgewerkt in een persoonlijk verzorgingsplan. bij elk doel staan de stappen die nodig zijn, welke hulp nodig is en een evaluatiedatum.