Verstandelijkbeperkt.nl
Dè site over verstandelijke beperking van het Expertisecentrum Verstandelijke Beperking      Nieuws


Terug naar overzicht

27-12-2016

Aanbieden beschut vanaf 2017 verplicht

Gemeenten moeten vanaf komend jaar beschut werk aanbieden. De Tweede Kamer heeft in november ingestemd met een belangrijke wijziging in de Participatiewet. De wijziging verplicht gemeenten vanaf 1 januari beschutte werkplekken voor mensen met een arbeidsbeperking te creëren.
Beschut werk is werk voor mensen die vanwege een lichamelijke, verstandelijke of psychische beperking, een aangepaste of ‘beschutte’ werkplek nodig hebben. Deze werkplekken vervangen stapsgewijs aan de banen in de sociale werkvoorziening, waar er geen nieuwe werkplekken meer bijkomen.

Het UWV beoordeelt of iemand in aanmerking komt voor een beschutte werkplek. Als iemand volgens het UWV recht heeft op een beschutte werkplek, moet de gemeente daar ook voor zorgen. Het gebeurt daarom nu nog regelmatig dat gemeenten mensen niet doorsturen naar het UWV. Mensen die graag aan het werk willen worden dan afscheept met onder andere een dagbesteding of een bijstandsuitkering. Als gevolg van de wijziging van de Participatiewet is iemand met een arbeidsbeperking niet langer afhankelijk van de tussenkomst van de gemeente. Zij kunnen nu zelf een indicatie aanvragen bij het UWV.

.(bron: iederin)Terug naar overzicht